2010. november 17., szerda

tánc...

"Az emberi természeten kívül egyetlen más élőlény sincs birtokában a testet hangokra mozgató érzés parancsának. Ezt a a ringató parancsot ritmusnak nevezzük, s azt a parancsot, mely a magas és mély hangok összefonódását kormányozza: harmóniának. Ezek együtt pedig a táncot teremtik meg." (Platon)

Igen a test és lélek együtt való mozgása... ez a tánc. Olyan ember nincs aki ne szeretne táncolni. Sokan mondják: én nem szeretek táncolni. És igen.. én is közéjük tartozok pedig 16 éve néptáncolok. De olyan ember nincs aki ha meghall egy ismerös számot otthon egyedül ne kezdene el ösztönösen mozogni rá. Még ha esetlen is a mozgás, de mégis mozog rá valamit. EZ a természetes. Hiszem a ritmus mindenkinek a vérében van, még ha valakinek nem is épp a legjobb módon. De mindenki érzi zene hatalmát már akkor amikor megszolal egy zene. A zenéröl már irtam nektek tudjátok, hogy rám pl. milyen hatással van. Szerintem sokmindenkivel igy van ez.
A táncnak sok fajtája van. Van néptánc, modern tánc, latin táncok stb. Sokminden. Minden táncnak megvan a saját kis jellege. A néptánc megmutatja a különbözö népek táncait, ami nagyon érdekes tud lenni, különbözö jellegük miatt. Vannak a latin táncok, amiket én személy szerint az erotikához kötök kicsit. Nem tudom miért. Talán azért mert ezeket a táncokat általában a tulfütött mozdulatok és érzelmek jellemzik. Itt nem kell koreográfia, csak a saját érzelmeid. Az érzéseket egyszerüen át kell élni, hagyni, hogy szétáradjon benned és ezt fejezik ki mozdulataid.
Tánccal mindent el lehet mondani. Ha valaki dühös, ha valaki boldog, ha valaki szerelmes. Mindent. Az érzéseket fejezik ki. Ha mérges vagy leeresztheted a gözt egy tánc közben, hiszen ha táncolsz a világ már ott sincs. Csak te és a zene. A tánc minden amibe az ember megtalálhatja az örömét. Nincs olyan ember aki ne tudna táncolni. Csak van aki jobban táncol van aki nem annyira jol. De olyan ember nincs aki ne tudna egy kicsit is mozogni egy ütemre.
Azt hiszem megprobáltam leirni számomra mit jelent a tánc.
"Tánc az, amikor az ember nem gondolkodik, csak megy a szive után, elfelejti gondjait és mindent megtehet amit amugy sose merne megtenni. Tánc az amikor csak mozogsz és nem gondolkodsz, amikor a tiéd a világ, amikor már nem kell min gondolkozz. Táncolj hát porcikád minden erejével, táncolj szivvel és lélekkel." by: én

2 megjegyzés: